Programming

Összefoglaló a 2020-as év fejlesztéseiről

Mint tudjuk a 2020-as év a Covid19 miatt nehéz időszak volt minden vállalkozás számára. Mi a Smartaxban ebben az időszakban igyekeztünk a termelésirányító rendszerünk fejlesztésére összpontosítani, hogy amikor újra beindul a piac, egy sokkal kezelhetőbb és új funkciókkal felszerelt rendszert adhassunk a partnereink kezébe.

Rengeteg munka van mögöttünk, de megérte a fáradtságot, mert a szoftver nagyon sokat fejlődött egy év alatt.

Elkészült egy ajánlat készítő modul, melynek a segítségével már az ajánlattétel időpontjában láthatjuk a várható gyártási költségeinket és a nyereséget is. Visszakövethető, hogy melyik partnerünk, mikor és mit rendelt tőlünk. A megrendelés legyártása folyamán végig követhetjük az addig megvalósult költségeinket.

A rendszer kibővült egy mobil alkalmazással is, mellyel képeket és megjegyzéseket csatolhatunk bármely dokumentumhoz. Az alkalmazás elsősorban a gyártásban keletkező hibák, megjegyzések fényképes dokumentálására készült, amit bármelyik munkás a saját okostelefonjával könnyedén el tud végezni. Viszont emellett más célokra is használható, aminek csak a felhasználó képzelete szab határt.

Beépítettünk egy vonalkód alapú raktárkezelő rendszert. A vonalkódokkal felgyorsult az anyagmozgatás dokumentálása. Egészen pontosan nyomon követhető vonalkódonként is, hogy melyik tételből mennyi van a raktárakban és pontosan hol. Korlátlan számú raktár lokáció nyitható és minden lokáció között beállítható, hogy az anyagmozgatás engedélyezett-e és milyen irányban. A konzol számítógépeken értesítés jelenik meg, ha a hozzá tartozó raktár lokációkon valamilyen anyagmozgatási feladat szükségeltetik.

Beépítettünk egy nyersanyag igénylő modult, mely a termelésben megkönnyíti a szükségletek megrendelését. Az érintett raktár lokáció ekkor értesítést kap, hogy hova és milyen anyagot kell elkészítenie.

Beépítettünk egy paraméter funkciót, mellyel minden egyes termékhez vagy anyaghoz, illetve raktármozgáshoz vagy termékösszetétel variációhoz korlátlan számú paramétert rendelhetünk, többféle adattípusban (dátum, egész szám, tört szám, szöveg, stb.). Ezek a paraméter értékek megjeleníthetők a jelentéseken, vonalkódokon, vagy a szoftver egyéb részein. Így a termék variációknál akár gépbeállításokat is rögzíthetünk. Ezen kívül a termék paraméterekre készült egy kereső, aminek a segítségével rendkívül gyorsan ki tudjuk keresni a paraméterek alapján összeállított szűrővel a termékeket amikre szükségünk van.

Lehetőség van rá, hogy a termékekhez korlátlan számú fájlt csatoljunk (pl. képek, műszaki rajzok, egyéb dokumentumok). A fájltípus bármi lehet. A terméket kikeresve pedig csak a fájlnévre kell kattintanunk és az azonnal megnyílik.

A vonalkódos rendszerre építve kifejlesztettünk egy követő rendszert, mely lehetővé teszi, hogy a nyersanyagtól a késztermékig minden folyamatot utólag is vissza tudjunk követni, hogy a termékekbe pontosan melyik összetevők lettek beépítve. Ezt az összeépülési folyamatot grafikus felületen is vissza tudjuk nézni.

Az elvégzett munka rögzítését több módszerrel is kibővítettük:

  1. Lehetősége van a munkásnak a munkalap vonalkódját leolvasva saját magának munkát kiadni, azok a munkák közül melyek kapcsolódnak a munkalapon lévő termék gyártásához
  2. Lehetőség van arra is, hogy a munkás bármilyen munkát kiadjon magának
  3. Lehetőség van rá, hogy a munkás kizárólag azokat a munkákat tudja a számítógépen átvenni amiket kiszabtak neki
  4. Lassú termelési folyamatok esetén lehetőség van rá, hogy műszakonként írjuk be az elkészült mennyiséget, de ha a félkésztermék csak napok alatt készül el, akkor megjelölhetjük, hogy a beírt mennyiség egy gyűjtő helyre kerüljön és raktárra majd összeadva kerülnek a rész mennyiségek amikor valóban elkészült a termék
  5. Gyors gépek esetén lehetőség van rá, hogy könnyedén kinyomtassuk minden tételre az egyedi követő vonalkódját, melyből akár néhány percenként 100 vagy még többre is szükség lehet

A szoftverben továbbfejlesztettük a keresőket, így mostmár könnyebben és gyorsabban meg tudjuk találni a terméket, munkást, partnert, munkalapot, stb. amit keresünk.

Végül pedig elkészült egy teljeskörű használati útmutató is a Smartax termelésirányító rendszeréhez.

Sokat dolgoztunk, de még mindig sok a tennivalónk, mert tele vagyunk ötletekkel és biztosak vagyunk benne, hogy ez az év is hasonlóan tevékenyen fog eltelni, hogy a partnereink minél elégedettebbek legyenek a Smartax rendszerével.

Ha szeretnél további információkat olvasni a Smartax termelésirányító rendszerével kapcsolatban, kattints az alábbi gombra!

Megosztás :

Vélemény, hozzászólás?